Kasekunst

kasekunst
Kasekunst OÜ loodi 2014. aasta novembris kindla sooviga toota kohalikku kasesiirupit.

Sellele eelnes pikem tööperiood, mille vältel toimusid mitmed konsultatsioonid Eesti Maaülikooli toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia osakonna teadlastega. Lisaks võtsime ette pikema õppereisi Ameerika Ühendriikidesse, kus külastasime mitmete ülikoolide (Cornell University; University of Vermont) kase- ja vahtrasiirupi uurimiskeskusi. Õppereisi aitas korraldada ja oma kogemusi jagas üks kõige olulisemaid kasesiirupi uurijaid ja valmistajaid Dr. Michael Farrell, The Uihlein Forest- Cornell University’s Sugar Maple Research & Education Center.

Me oleme veendunud, et koostöö teadlastega ja erinevate uurimisasutustega on väikeettevõtte jaoks tulemusrikas ja viljakas viis oma ideid arendada ja ellu viia.

Samal reisil käisime vaatamas mitmeid kase- ja vahtrasiirupit tootvaid farme, õppisime tundma uusi tehnoloogiaid ja arenguid selles valdkonnas.

Võtsime kontakti ja tutvusime enamiku suuremate kase- ja vahtrasiirupi tootmiseks tehnikat valmistavate ettevõtetega. Sellest reisist sai alguse koostöö Ameerika suurima kase- ja vahtramahla kogumiseks ja siirupi valmistamiseks vajalikke seadmeid ja tehnikat tootva ettevõttega Leader Evaporator Inc.

Vahtrad ei ole Eestis laialt levinud, kuid kasemetsad on suur Eesti rikkus, mida ei ole piisavalt mitmekesiselt väärindatud.

Maailmas toodetakse hetkel kasesiirupit kokku vaid u. 10 000 liitrit aastas, sellest enamik Alaskal, mis tarbitakse suures osas ära kohapeal, Euroopasse see praktiliselt ei jõua.

Eestis on olemas kõik looduslikud tingimused kvaliteetse kohaliku kasesiirupi tootmiseks.

Kasemahla säästlik kogumine ei kahjusta puid, kasesiirup on üks võimalus, kuidas meie kohalikku potentsiaali kasutada ja saada tulemuseks maitsev ja tervislik kohalik magusaine.

Me usume, et kasesiirup on suurepärane alternatiiv valgele suhkrule ja sellel hõrgu metsase maitsega tootel on palju rakendusvõimalusi.